Waarom een EHBO cursus zo belangrijk is

We kennen allemaal de horrorverhalen van ernstige ongelukken in huis of op het werk. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, en kan overal voorkomen. Gelukkig is er een manier waarop je je, in ieder geval een klein beetje, kunt voorbereiden op deze vervelende situaties. Door het volgen van een EHBO cursus met een gecertificeerde EHBO instructeur, weet je precies hoe je moet reageren bij nare ongelukken in- of buitenshuis. Denk bijvoorbeeld aan brandwonden, schaafwonden en zelfs reanimaties. Maar de benodigde kennis is niet de enige reden waarom het zo belangrijk is om een EHBO cursus te volgen.

Je raakt minder snel in paniek

Stel je voor: iemand laat een hete kop thee over zijn voeten vallen. Dit doet natuurlijk ongelooflijk veel pijn, en voor veel mensen is de eerste reactie dan ook paniek. Maar niet voor jou! De EHBO instructeur heeft je immers goed uitgelegd wat je moet doen bij brandwonden, waardoor je snel en effectief kunt reageren op de situatie. Dit betekent dat je rustig kunt blijven, en de juiste handelingen kunt uitvoeren. Dit kan een hoop zorgen voorkomen.

Je kunt reanimeren

EHBO cursussen staan alom bekend als de plek om te leren reanimeren. De meeste mensen zullen deze kennis, gelukkig, nooit nodig hebben maar het is toch prettig om te weten. Niet alleen zodat je mensen in nood kunt helpen, maar ook zodat je niet voor onverwachte situaties komt te staan. Tegenwoordig leer je tijdens de EHBO cursus ook omgaan met de moderne AED, die je kunt gebruiken om de reanimatie voor jezelf te verlichten en de overlevingskansen te vergroten.

Je leert anderen te instrueren

Bij grote ongelukken, of bij een reanimatie, sta je er vaak niet alleen voor. Het komt immers vaak voor dat er andere omstanders aanwezig zijn. Gelukkig leert een EHBO instructeur jou precies wat je tegen deze mensen kunt zeggen. Denk bijvoorbeeld aan het ophalen van de dichtstbijzijnde AED of het bellen van de ambulance. Door derde personen goed te instrueren kun je kostbare seconden besparen. Deze seconden kunnen een mensenleven redden.

0 thoughts on “Waarom een EHBO cursus zo belangrijk is

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *