Psychotherapie: wat is het en waarbij helpt het?

Als je even niet zo lekker in je vel zit, zijn er veel verschillende opties. Zelfs als je de keuze hebt gemaakt voor therapie, heb je alsnog veel opties. Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens gehoord van termen als ‘muziektherapie’ en 'beeldende therapie'. Ook psychotherapie is een optie. Er zijn verschillende plekken waar je terecht kunt, bijvoorbeeld als je in Amersfoort woont en op zoek bent naar psychotherapie Amersfoort. De keuze kan overweldigend zijn, vooral als je nog niet weet wat psychotherapie is. Deze tekst gaat daarover. Wat is psychotherapie precies? En waarbij kan het je helpen?

Wat is psychotherapie?

Anders dan bijvoorbeeld muziektherapie (waarbij je de muziek gebruikt), staat bij psychotherapie het gesprek centraal. De cliënt leert door middel van die gesprekken beter om te gaan met problemen. De techniek is al oud en vaak het soort therapie waar mensen meteen aan denken: een cliënt ligt op de divan terwijl hij of zij praat met de therapeut. Vandaag de dag speelt de divan meestal geen rol meer, maar de gesprekken zijn en blijven cruciaal. Psychotherapie is een paraplubegrip, waar dingen als systeemtherapie en cognitieve gedragstherapie onder vallen. De therapeut kan kiezen voor één van deze methoden of een combinatie.

Wanneer kies je voor psychotherapie?

Psychotherapie wordt gebruikt bij de behandeling van psychische stoornissen en problemen. Het doel is om deze klachten beter hanteerbaar te maken of te verminderen. Psychotherapie is, zoals alle therapieën, hard werken, ook voor de cliënt. Als je je niet fijn voelt bij een individueel gesprek, dan behoren groepstherapie of een systeembehandeling ook tot de mogelijkheden. Zo kan systeemtherapie (een vorm van psychotherapie) helpen bij problemen binnen gezinnen of andere relaties. Het doel van deze therapie is de bewustwording van onderlinge reacties en de invloed die deze op elkaar hebben. Dit kleine voorbeeld laat al zien hoe divers psychotherapie en de problematiek kan zijn.

0 thoughts on “Psychotherapie: wat is het en waarbij helpt het?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *